Page 31 - Veenrijck Nijkerkerveen - 9 middenwoningen
P. 31

KOOPSTART
EEN WONING KOPEN VOOR EEN LAGERE PRIJS (MET TIJDELIJKE AANBIEDINGSPLICHT)
Algemene informatie over het kopen en verkopen van een KoopStart-woning.
Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe de regeling werkt en hoe de koopprijs én de afrekening tot stand komen.
DE KOOPGARANTREGELING
Algemene informatie over het kopen en verkopen van een KoopStart-woning. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe de regeling werkt en hoe de koopprijs én de afrekening tot stand komen.
KOOPSTART-REGELING
Er geldt een tijdelijke aanbiedingsplicht: Dit betekent dat wanneer je de woning wil verkopen, je deze eerst moet aanbieden aan de ontwikkelaar, corporatie of gemeente waarvan je hebt gekocht. De aanbiedingsplicht geldt voor de eerste jaren na de overdracht. Deze periode is vastgelegd in de koopovereenkomst. Sinds 2014 worden er woningen met KoopStart verkocht door projectontwikke- laars, woningcorporaties en gemeenten. Zij hebben hiervoor een licentie afgesloten bij Stichting OpMaat. De KoopStart-regeling is goedgekeurd door
de Nationale Hypotheek Garantie en de Belastingdienst.
DE KERNPUNTEN VAN KOOPSTART
KoopStart is er om koopwoningen voor een grotere groep mensen betaalbaar te maken. Wanneer je een woning met KoopStart koopt, betaal je namelijk een lagere prijs dan de marktwaarde van de woning. Stel dat je de woning eigenlijk niet zou kunnen financieren, dan lukt dat misschien wel met KoopStart. Als je op termijn besluit de woning weer te verkopen, vindt er een afrekening plaats tussen jou en de aanbieder waarvan je destijds de woning hebt gekocht (de projectontwikkelaar, de woningcorporatie of de gemeente).
31
OP HOOFDLIJNEN WERKT KOOPSTART ALS VOLGT:
Bij de aankoop van je woning betaal je een lagere prijs dan de marktwaarde, doordat de aanbieder je een ‘koperskorting’ op de marktwaarde verstrekt. De marktwaarde is vastgesteld door een onafhankelijke taxateur.
Jouw situatie is vrijwel hetzelfde als wanneer je volledig eigenaar bent van de woning, met alle voordelen, maar ook met de risico’s, die daar bij horen. Je gaat de woning zelf als hoofdbewoner bewonen.
Je bent vrij om de woning zelf door te verkopen.
Er geldt voor een bepaalde periode een tijdelijke aanbiedingsplicht: wanneer je de woning wil verkopen moet je deze eerst aanbieden aan de ontwikkelaar, corpora- tie of gemeente waarvan je hebt gekocht. Deze kan de woning dan terugkopen. Wil deze de woning niet terugkopen, dan kun je de woning zelf verkopen.
Na afloop van de tijdelijke aanbiedingsplicht hoef je de woning niet meer eerst te koop aan te bieden. Je kunt dan de woning direct zelf verkopen. Wanneer je de woning verkoopt, reken je een bedrag af met de aanbieder.
Dit bedrag bestaat uit de eerder verkregen ‘koperskorting’ én een van tevoren afgesproken percentage van de waardeontwikkeling. De waardeont- wikkeling kan zowel een stijging als een daling van de marktwaarde van jouw woning zijn. De aanbieder deelt dus in geval van een waardestijging, maar ook bij een eventuele waardedaling. Heb je zelf verbeteringen in je woning aangebracht? Dan blijft het waarde-effect van deze verbeteringen buiten deze afrekening. Dit waarde-effect is dus helemaal voor jou.
Tussentijds kun je ook met de aanbieder afrekenen. Dit kan zodra de periode van de tijdelijke aanbiedingsplicht is afgelopen. Nadat je hebt afgerekend, blijf je in de woning wonen en ben je volledig eigenaar. Het tussentijds afkopen is jouw keuze: de aanbieder kan je hiertoe niet verplichten.
Als je de woning gaat verkopen betaal je de taxatiekosten of een deel daarvan. Dat hangt ervan af hoe de taxateur dan wordt aangewezen.
De overige bijkomende kosten zijn voor degene aan wie jij doorverkoopt.
Bij tussentijdse afrekening betaal je, net als bij doorverkoop, de taxatie- kosten of een deel daarvan. Daarnaast betaal je de kosten van notaris en kadaster en 2% overdrachtsbelasting (behalve wanneer je gebruik maakt van de startersvrijstelling). Als er iets verandert aan de hypotheek zijn de eventuele kosten daarvan voor jou.
KOOPSTART
 










































































   29   30   31   32   33