Page 89 - Veenrijck Nijkerkerveen - 26 vrijstaande en twee-onder-eenkapwoningen
P. 89
Schakelaars en combinatie van schakelaars en wandcontactdozen
1050 mm + vloer
De complete waterleiding wordt volgens de voorschriften van de Waterleidingsmaatschappij aangebracht. De warmwaterleiding wordt vanaf de bodemwarmtepomp aangesloten op;
De afgedopte leiding voor de keukenmengkraan.
De wastafel en douche in de badkamer.
Bij de optie bad wordt de leiding van de badcombinatie achter de wandtegel afgedopt opgeleverd.
De koud- en warmwaterleidingen worden uitgevoerd in kunststof of koper.
VERWARMINGSINSTALLATIE
De cv-installatie en de warmwatervoorziening wordt uitgevoerd door middel van een bodemwarmtepomp van voldoende capaciteit in combinatie met een boiler van 200 liter. De installatie wordt uitgevoerd als een laagtemperatuursysteem met op de begane grond en 1e verdieping vloerverwarming en op de 2e verdieping een laagtemperatuur hybride convector.
Met de cv-installatie in uw woning kan men verwarmen en koelen. Het koelen van uw woning houdt in dat de temperatuur in uw woning ca. 5°C verlaagd kan worden ten opzichte van een woning die niet gekoeld wordt. Koeling is noodzakelijk om warmte terug in de bodem bron te voeren, zodat deze energie in de winter weer gebruik kan worden.
De cv-leidingen en vloerverwarmingsleidingen worden in de cement- dekvloer aangebracht in de woonkamer, de keuken, slaapkamers en badkamer e.e.a. volgens berekening. De temperatuurregeling geschiedt door de aangebrachte thermostaten in de woonkamer, slaapkamers en zolder. Omschakeling van verwarmen naar koeling gebeurt automatisch, afhankelijk van de op dat moment gemeten buitentempratuur. Vertraagd met 24 uur. De badkamer heeft geen thermostaatregeling, dit is het buffer van de warmtepomp en loopt altijd mee met het totale systeem. Als aanvulling wordt er in de badkamer een elektrische handdoekradiator geplaatst.
De vloerverwarmingsverdelers zullen geplaatst worden onder de trap op de begane grond en op zolder. E.e.a. conform de technische verkooptekeningen.
De capaciteit van de installatie is berekend dat bij gelijktijdige verwarming de volgende temperaturen per vertrek kunnen worden bereikt:
Entree en overloop (verkeersruimte)
Wandcontactdozen woonkamer en slaapkamers
Wandcontactdozen t.p.v. opstelplaats keuken
Koelkast
Afzuigkap
Perilex aansluiting (2x220V)
Overige
Loze leiding boiler
Thermostaten
CO2 sensor t.b.v. MV-installatie
Loze leidingen woonkamer/ slaapkamer 1
Aansluitpunten buitenverlichting
300 mm + vloer
1200 mm + vloer
100 mm + vloer
2400 mm + vloer
600 mm + vloer
600 mm + vloer
600 mm + vloer
1500 mm +vloer
1500 mm + vloer
300 mm + vloer
2000 mm + vloer
18°C Woonkamer (verblijfsruimte) 22°C Keuken (verblijfsruimte) 22°C Slaapkamers (verblijfsruimte) 22°C Badkamer (badruimte) 22°C
Toilet (toiletruimte) 18°C
Zolder (onbenoemde ruimte)
18°C
Laagtemperatuur systeem vloerverwarming is een traag systeem. Het is van belang de ruimten zoveel mogelijk op een constante temperatuur te houden voor een optimaal rendement van de warmtepomp.
De toepassing van vloerverwarming impliceert dat u rekening moet houden met het feit dat niet elke vloerbedekking, parket of laminaat geschikt is. De vloerafwerking wordt gekozen met een warmteweerstand die lager is dan Rc 0.09 (m2.K)/W), zodat de warmte goed aan de ruimte kan worden afgegeven. Raadpleeg je vloerleverancier voor het juiste advies over de toe te passen vloerafwerking in combinatie met vloerverwarming.
VENTILATIE
De ventilatie wordt uitgevoerd als een gebalanceerd ventilatie- systeem (WTW). Dit houdt in dat er in de gehele woning verse lucht wordt toegevoerd via diverse ventilatieventielen in het plafond.
De “vuile” lucht wordt afgevoerd door enkele ventilatieventielen in het plafond. De exacte plaatsbepaling van de toevoer- en afzuig- ventielen wordt door de installateur vastgesteld. Ter indicatie zijn de ventielen weergegeven op de technische verkooptekeningen.
ELEKTROTECHNISCHE INSTALLATIE
De elektrotechnische installatie wordt aangelegd vanuit de meterkast, verdeeld over meerdere groepen, naar diverse aansluit- punten. De gehele elektrotechnische installatie voldoet aan de Model aansluitvoorwaarden voor elektrische energie van de Vereniging van Exploitanten van Elektriciteitsbedrijven.
In het algemeen wordt voor het elektramateriaal de volgende hoogte boven de vloer aangehouden:
Daar waar, op de technische verkooptekening, aangegeven worden rookmelders geplaatst, conform de wettelijke normen. Deze worden aangesloten op de elektrotechnische installatie.
Zonnepanelen worden ook wel PV-panelen genoemd. Het zijn namelijk de foto-voltaïsche cellen in het paneel, die de zonne-ener- gie opvangen en omzetten in elektriciteit. Een complete PV-instal- latie bestaat behalve uit de panelen ook uit omvormers en bedrading. De opgewekte stroom wordt aan het elektriciteitsnet geleverd of direct gebruikt.
De plaats en het aantal van de PV-panelen wordt uitgevoerd zoals aangegeven op de technische verkooptekening en zullen worden aangesloten op de elektrotechnische installatie.
De woning wordt voorzien van een belinstallatie.
De plaats van de op de technische verkooptekening aangegeven aansluitpunten zijn informatief. De definitieve plaats kan enigzins afwijken. Alle elektrapunten worden met inbouwdozen uitgevoerd, met uitzondering van de elektrapunten in de technische ruimte en prefab berging. Deze worden als opbouw uitgevoerd.
Wandcontactdoos t.p.v. opstelplaats wasmachine
Wordt op het knieschot geplaatst
Wandcontactdozen t.b.v. installatie worden bepaald door de installateur.
89
TECHNISCHE OMSCHRIJVING